• İstanbul13 °C
  • Ankara13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
100 YILLIK BEKLENEN KEŞİF '' RESVERATROL ''
16 Mart 2016 Çarşamba 09:03

100 YILLIK BEKLENEN KEŞİF '' RESVERATROL ''

HARVARD ÜNİVERSİTESİNİN EL ATTIĞI KEŞİF '' RESVERATROL ''

Resveratrol, trans-resveratrol  başta  özellikle kırmızı üzümde, yer fıstığında ve ananasta yüksek konsantrasyonda  varolan doğal bir fitoaleksindir . Fitoaleksinler, bitkilerde UV ışını, hasar ve infeksiyonlara karşı koruyucu niteliktedir.

 Resveratrol, siyah üzümün soğuk hava koşullarından ve  mantar enfeksiyonlarından kendini korumak için ürettiği bir maddedir.

siyah-uzum_480x290.jpg

 

Resveratrolün bulunuşu şöyle olmuştur ;

 

Bilindiği üzere Fransız mutfağı çok yağlı ve kolesterollü bir mutfaktır. Buna rağmen  Bordeaux bölgesinde yaşayan halkta , kalp hastalıklarının yok denecek kadar az görülmesinin ve özellikle kadınlarının cilt güzelliği bilim dünyasının ilgisini çekmiştir.. Bordeaux  bağlarında  rutubetli havasında yetişen “cabernet sauvignon” cinsi üzümlerin kabuğunda oluşan küf mantarına karşı kabukta oluşan resveratrol adlı antioksidan maddenin, yüksek kalorili ve yüksek yağ oranlı yiyecekler tüketildiği halde, kalp hastalıklarına karşı koruyucu rolü ve ciltte yaşlanmaya engel olduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Resrevatrolle alakalı buluşların çoğu Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılmıştır. Harvard üniversitesinden  David A. Sinclair, bu buluşu “100 bin yıldan beri beklenen bir keşif” söylemiştir. Ayrıca özellikle Göğüs kanserindeki kitlelerin gerilemesine dair çalışmalarda iyi sonuçlar alınmıştır.

 

  Ülkemizde Resrevatrol halen çok anlaşılmış ve değeri ortaya konmuş değil. Ama Özellikle Fransa, Amerika ve Avrupa ülkelerinde çokça kullanılmaktadır. Umarız bu önemli buluş gerekli değeri görür.

 

 

  • Resveratrol güçlü antioksidan özelliği E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır.
  • Resveratrol çok ciddi anlamda Anti-aging etkilidir; yaşlanmayı yavaşlatıcı hatta yaşam süresini uzatıcı etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu etkiyi, insülin sensitivitesini arttırması, sirtuin geninin (SIRT) enzimatik aktivitesini arttırıcı etkisi, ayrıca mitokondri sayısını arttırıcı etkisi ve antioksidan etkisi ile gerçekleştirmektedir.
  • İnflamasyon karşıtı etkisi ile doku hasarı ve hücresel proliferasyonu baskılar. Cild yapısını korur.
  • Karaciğerden lipoprotein üretimi ve sekresyonunu baskılayıcı etkisi saptanmıştır. Kan yağlarını düşürücü etkisi saptanmıştır. Karaciğer hücre kültürü çalışmalarında, kırmızı üzümün hepatik LDL reseptör aktivitesini ve HMG-CoA redüktaz aktivitesini arttırdığı da saptanmıştır.
  • Anti-aterojenik (damar sertliğini önleyici) etkinin; artmış metabolik hız, antioksidan etkinlik, azalmış lipid peroksidasyonu sonucu olabileceği düşünülmektedir.
  • Vücut ağırlığının dengelenmesinde yardımcı olur.

 

Son olarak kırmızı şarapta ciddi Resveratrol olduğu bir gerçektir. Ancak piyasada satılmakta olan besin destekleri şeklindeki Resveratrol’ün içinde kesinlikle Alkol yoktur. Çünkü üretim teknikleri tamamen farklıdır. Ayrıca 1 kapsül yada tablet Resveratrol yüzlerce kadeh kırmızı şarapa denk Resveratrol içerir.

 

Kaynaklar

 

**  P. Aribal Kocaturk, G. Ozelci Kavas and D. Iren Buyukkagnici. "Pretreatment Effect Of Resveratrol On Streptozotocin-Induced Diabetes", Biol. Trace Elem. Res., 118(3): 244-249. (2007).

** P. Aribal Kocaturk and G. Ozelci Kavas. "Resveratrol effects on streptozotcin-induced diabetes". Trace Elem Electrolytes 24 (2), 112-116 (2007)

**  A.R. Martin, et al., "Resveratrol, apolyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats", Biochem. Pharmacol. 67, 1399-1410 (2004).

** G. Ozelci Kavas, P. Aribal Kocaturk and D. Iren Büyükkagnici. "Resveratrol: Is There Any Effect On Healthy Subject?". Biol. Trace Elem. Res.,118(3): 250-254 (2007).

** 1. J A. Baur et al., "Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet", Nature 444, 337-342 (2006).

** S. Pal, et al., "Red Wine Polyphenolics Increase LDL Receptor Expression and Activity and Suppress the Secretion of ApoB100 from Human HepG2 Cells", J. Nutr. 133,700-706 (2003).

** B. Olas, et al., "Protective effects of resveratrol against oxidative/nitrative modifications of plasma proteins and lipids exposed to peroxynitrite", J. Nutr. Biochem. 17, 96-102 (2006).

** C. Plin, et al., "Resveratrol protects against cold ischemia-warm reoxygenation – induced damages to mitochondria and cells in rat liver", European J. Phismacol. 528, 162-168 (2005).

Bu haber toplam 2608 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Diyetisyen Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim