• İstanbul20 °C
  • Ankara18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CHIA TOHUMLARI NEDİR?
14 Mart 2016 Pazartesi 13:32

CHIA TOHUMLARI NEDİR?

CHIA TOHUMLARI NEDİR?

CHIA TOHUMU

 

chia-tohumu.jpg

 Chia tohumları nane ailesindendir. Anayurdu Güney Amerika’dır.

Chia tohumları, Salvia Hispanica adlı bitkiden elde edilen küçük siyah renkli tohumlardır.

     Chia tohumları, eski tarihlerde Aztekler ve Mayalar için önemli bir besin kaynağı olmuştur uzun süreli enerji yeteneği sebebiyle “Güç” anlamına gelen Maya kelimesi “Chia” adını almıştır.

      Günümüzde süper gıda olarak nitelendirilmektedir. Chia tohumu lif, mineral, protein deposu olması nedeniyle birçok alanda tercih ediliyor. Chia tohumu ile hazırlanan gıdalar tokluk hissi vermesi nedeniyle diyet listelerinde artık ciddi anlamda yer almakta. Özellikle gluten içermemesi, yüksek lif içeriği, kaliteli protein ve aminoasit kaynağı olması ve yine birçok mineralden de zengin bir tahıl olması ile öne çıkan Chia çekirdeğinin; salatalar, yumurtalı yiyecekler ve pudingler gibi birçok yemek çeşidi açısından da geniş bir kullanım alanı var.

chia_seed.jpg

     Chia tohumları çok ciddi miktarda Omega 3 içermektedir. Chia tohumu, ciddi bir analjezik etkiye sahiptir. Bu sebepler özellikle eklem ağrılarında kullanılabilmekte.

    Bağırsakları temizleyerek vücutta detoks etkisi oluşturur.

Chia tohumu kilo vermek isteyenler de ciddi etkili olduğuna dair çalışmalar vardır. Kullanımı gayet basittir. Herhangi bir şekilde yenilen chia tohumları middede ciddi anlamda şişmekte ve tokluk hissi yaratmakta.

Ayrıca Chia tohumları kalp hastalıkları ve diyabette kullanımına dair çalışmalar mevcuttur.

mychia-fresca.jpg

 

     Chia çekirdekleri tokluk  için şu şekilde de kullanılabilir;

2 tatlı kaşığı chia çekirdeği 1 su bardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletildikten sonra hem su içilir ayrıca içine ilave ettiğiniz chia tohumu yenir.Suda şişen tohumlar bu şekilde ciddi anlamda tok tutacaktır. Chia tohumları zayıflamak için kullanılmaz. Sadece bir destek amacıyla kullanılır ve tokluk hissi vermesi sebebiyle diyet programlarında yer alır.

 

BESİN DEĞERLERİ

CHIA TOHUMLARI

SERVİS MİKTARI

100 gr

KALORİ

490 kcal

PROTEIN

15,62 gr

TOPLAM YAĞ

30,75 gr

Doymuş Yağ

3,176 gr

Tekli Doymamış Yağ

2,115 gt

Çoklu Doymamış Yağ

23,335 gr

KOLESTEROL

0 gr

KARBONHİDRAT

43,85 gr

LİF

37,7 gr

SODYUM

19 gr

POTASYUM

160 mg

KALSİYUM

63%

 

Chia tohumlarının öne çıktığı bir nokta da  zengin antioksidan içeriğidir. En önemlisi, hücrelere zarar vererek yaşlanmalarına sebep olan serbest radikallerin oluşumuna karşı savaşır.

 

Chia tohumları çok ciddi anlamda protein, kalsiyum,omega 3 içerir. Bu sebeple tok tutar, kemik sağlığı ve kalp damar sağlığı içinde çok ciddi destek verir.

 

Chia tohumları çok ciddi anlamda da performas artışı sağlar.Bununla ilgili şöyle bir çalışmada vardır. 6 katılımcı bir enerji içeceği ile diğer kısmına ise yarı enerji içeceği yarı Chia tohumu ile karbonhidrat yüklemesi yapılmıştır .Katılımcılar yürüyen bant üzerinde süre ölçümü yapılarak 10 km koşturulmuştur. Sonuçta iki grup arasında bir fark görülmemiştir. Bu çalışmaya göre Chia tohumları atletlerin karbonhidrat yüklemelerinde daha düşük şeker alımıyla daha yüksek besleyici değer sağlayabilir.

Bu haber toplam 1817 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Diyetisyen Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim